fredag 5 oktober 2012

Sammanfattning De tre musketörerna


Det är det gamla Frankrike under sommaren.
D’Artagnan är en ung man som kommer från landet och hans far var musketör, vilket är D’Artagnans högst dröm. Han har rest till Monsier De Tréville för att be om att bli musketör. De tre musketörerna Athos, Amos och Porthos blir presenterade i boken. De är tre av kungens bästa musketörer och oskiljaktiga. De alla tre har varsin duell med D’Artagnan, efter att han varit oförskämd mot dem. När de ska duellera kommer Kardinalens män och duellen avbryts och de fyra männen måste arbeta tillsammans. 

D’Artagnan belönas med de tre andra och får ingå i livvakterna. De festar och gör av med alla sina pengar, så de tvingas leva på andra som bjuder dem på middag. En dag kommer mannen som var värd för ett värdshus som han bodde på och berättar att hans fru är kidnappad. Det är allvarligt eftersom hon är drottningens närmsta betjänt. Värden misstänker en man som D’Artagnan stötte ihop med på värdshuset, och som även tog D’Artagnans rekommenderationsbrev till Monsieur De Tréville. Han ger sig ut för att leta efter mannen, men han försvinner spårlöst. 

Mannen vars fru blivit kidnappad arresteras utan anledning. Det gillras en fälla, med att de som kommer och hälsar på edn arresterade i hans hem blir också arresterade. Då kommer Madame Bonacieux, fru till den arresterade mannen. D’Artagnan ser att det är hon som de letar efter. Han går ner och befriar henne.

Under kvällen ser D’Artagnan hur Madame Bonacieux går gömd under en kappa. Han förföljer henne och ser att hon är livrädd för att bli kidnappd igen. Han följer henne till ett hus där han lämnar henne. Senare under natten ser han hur hon och en man kommer gående. Det är Milord. 

Samtidigt i fängelset förhörs Monsieur Bonacieux av Kardinalen Richelieu. De tror att han vet om sin frus planer. Han försvarar sig, men när de försöker hota honom med att ta in Athos(som de tror är D’Artagnan) blir han än mer förvirrad. Efter många förhör låtsas Kardinalen ursäkta sig och mena att de tog fel man. Egentligen fick han de upplysningar han ville ha. Men nu gjorde han Monsieur Bonacieux så glad att han förstår att Monsieuren skulle gå i döden för honom. 

1 kommentar: