torsdag 4 oktober 2012

Jorden runt




Min resa börjar i Schweiz huvudstad Bern. I Bern bor ca 123 000 invånare. I hela landet bor ca 7 907 000 invånare. Men det som är speciellt för Bern är alla björnar. Bern betyder just Björn. Schweiz ligger i det tempererade området och landet har hög standard. Det är för att de har mycket turister och är ett bank-finanscentrum. Det är därför många som jobbar på banker eller försäkringsbolag. Landet är även känt för att göra mycket och god choklad.
Jag åker vidare till Sri Lanka.Staden jag är i heter Sri Jayawardenapura och är Sri Lankas huvudstad. Från Bern till Sri Jayawardenapura är det ungefär 1150 mil. I staden bor ca 126 900 invånare. I Sri Jayawardenapura finns alla Sri Lankas parlamentsbyggnader. Det finns ca 20 869 000 invånare i Sri Lanka. Sri Lanka har ett tropiskt klimat. Ungefär hälften i Sri Lanka jobbar inom jordbruket. 

Nästa resa går till Egypten. Mellan Sri Jayawardenapura och Egyptens huvudstad Kairo är det ca 1417 mil. I Kairo bor det ca 8,1 miljoner. Kairo har massor av museer och pyramider. Klimatet är subtropiskt. De flesta jobbar med olja, textiler och livsmedel. Turismen är också viktig för landets inkomster. De exporterar bomull,frukt och grönsaker. Trots det är Egypten ett ganska fattigt land med låg standard. 

Nästa stad heter Wellington och ligger i Nya Zeeland. Huvudstaden Wellington har ca 183 000 invånare. Wellington och Kairo har avståndet ca 1652 mil.  
Det ligger en naturlig hamn i Wellington som är speciellt för staden. Den tycker många är fin. Klimatet är tempererat. I hela landet bor ungefär 4 405 200 invånare. Standarden är ganska hög, därför att de sysslar med export och har mycket turism. Det finns väldigt fina landskap som bjuder på mycket och är populärt för turister. Wellington ligger på Nordön av Nya Zeeland. Jordbruk och boskapsskötsel är vanliga jobb. 

Den sista staden ligger i Uruguay. Även denna stad är en huvudstad. Montevideo heter den. Det bor ca 1,3 miljoner invånare i Montevideo, medan det bor ca 3 368 595 invånare i hela landet.  Från Wellington till Montevideo är det ca 1008 mil. Det är subtropiskt klimat. De flesta jobbar inom jordbruket och industrin. Standarden är ganska hög.

Källa: Ne,Landguiden,Nationalecyklopedin-bok,vagavstand.

4 kommentarer:

  1. Det var en intressant resa med mycket information. Du har gjort det bra och du behöver inte tänka på något vad jag kan se.

    SvaraRadera
  2. Rolig text Madde <3
    Det var roligt att läsa den och du har fått med mycket fakta. ;D
    Den är bra skriven i varierat språk.
    Jag hittar inget som man kan ändra på! ^^
    Kram/Sonja

    SvaraRadera
    Svar
    1. Eller jo kanske du kan ändra på något liiitet... Du kanske ska komma ihåg att läsa igenom så du ser om du har styckindelning eller inte. ;P (Jag är galen, det är därför jag skriver detta...)
      /Sonja ^^

      Radera
  3. Madeleine, du har gjort en utmärkt text om din resa "jorden runt". Den innehåller god och kortfattad fakta och information vilket var uppgiften. Du visar att du behärskar de geografiska verktyg som du fick använda i denna uppgift.
    Bra jobbat!
    MVH
    Jan

    SvaraRadera