fredag 6 december 2013

So-text

Könsdiskriminering

Diskrimineringslagen förbjuder diskriminering som har samband med kön, könsidentitet eller könsuttryck. 
I vardagen förekommer diskriminering som många nog inte tänker på, utan det är bara ”normalt” för dem.Som på jobb vill arbetsgivaren hellre anställa en man än en kvinna, pga t ex att  kvinnan kan/kommer ta ut mammaledighet, och VAB mer än en man. Det är mest traditioner som gör att kvinnor diskrimineras. Även som att män känner män. Om det är en styrelse med män i, och de ska ha en ny medlem i styrelsen, föreslår de självklar en man. De känner inte kvinnorna lika bra och de vill ha någon som tänker ungeför likadant som de själva. 
Skolan är mer utformad för tjejer. Som vilka är det som gör läxorna i skolan? Det är en större andel tjejer som sköter sig i skolan. Om man skulle försöka göra det mer jämställt skulle man egentligen ta bort läxorna. Det är också en ”dold” könsdiskiminering, ingen tänker på det. Dessutom mognar killar senare, vilket också spelar in i att tjejer för det mesta är bättre än killar. 
I idrotter blir diskrimineringen ganska tydligt, bara man tänker på det. Jag tror de flesta ser det som en självklarhet att herridrotter får mer uppmärksamhet än damerna. Som i stora fotbollstävlingar. T ex fotbolls VM, där är det bara herrarna som blir sänt i TV. Damerna får inte alls lika mycket uppmärksamhet för bragder inom sin sport. Även i tidningar på Sportsidorna, är det för det mesta bara herrar det handlar om, nästan inga artiklar om damernas sportinsatser. 
På sjukhus finns inte en direkt diskriminering, bara en roll i hur kvinnor och mäns olika platser på sjukhuset. Som att kvinnor måste vara de ”omhändertagande” sjuksköterskorna medan läkarna ska vara män som tar de viktiga besluten. Därför är det i sig en sorts diskriminering, för att man förväntar sig att kvinnorna ska vara undernådiga mannen. Kvinnorna blir nästan ”tvingade” till att satsa på sköterska-jobben. Och om en man jobbar på sjukhus antar alla att han är läkare, även om han är sköterska. Dessutom diskrimineras kvinnorna genom att alla förväntar sig att de ska vara de som inte ”kan” ta de viktiga besluten. Män får även högre lön än kvinnorna som är sköterskor. 
Inom alla praktiska yrken är det för det mesta män som jobbar. Som, vem tänker på en kvinnlig snickare? Det är det nästan ingen som gör. Så inom dessa yrken är det ett väldigt maskulint klimat, för det mesta. Så om en kvinna då skulle komma in och vara t ex chef, så känner de sig maktlösa, eftersom det är ett mansinriktat klimat på arbetsplatsen. Då får de mindre respekt, för män pratar mer ”killsnack” och då hamnar kvinnan utanför, och de får mindre respekt. 
Sen är det ju väldigt olika hur mycket män och kvinnor får i lön. Män får för det mesta mer i lön än kvinnor. För t ex om en kvinna får barn och är mammaledig under 2 år, så hinner mannen kanske få löneförhöjning, och när kvinnan kommer tillbaka har hon fortfarande samma lön, och då har mannen alltså mer i lön. Det är mer män som blir chefer än kvinnor. Det är också en diskriminering mot kvinnan. 
Hur ska man får det att bli mer jämställt utan att ändra i lagarna? 

Man ska ha ett mer neutralt klimat på arbetsplatse. Det kan gälla inom media,skolor och inom olika yrken.  

tisdag 12 november 2013

Hjärtinfarkt

Hjärtinfarkt är en sjukdom som drabbar hjärtat. Det händer när kranskrälen, som forslar blod till hjärtat, blir åderförkalkade, eller åderförfettade. Då blir det svårare för blodet att komma fram och hjärtat börjar arbeta sämre. Tillslut bildas en propp i kranskärlen, och blodet kan inte komma fram till härtat och då dör en del av det. 

Symtomen på att du håller på att få en hjärtinfarkt är att du har bröstsmärta, och är oftast, men inte alltid, det tydligaste symtomet. Smärtan kan även stråla ut i t ex armarna,magen,ryggen,halsen,nacken eller käkarna. Smärtan sitter i under minst femton minuter och under tiden kan man samtidigt känna sig illamående,kallsvettig, yr eller får andnöd. Man känner sig ofta mycket rädd och har ångest. 

Om du har fått en hjärtinfarkt startas hjärtat igång med en defribillator. Sedan kan man ge den drabbade medicin som är t ex blodtunnande, dels med att ballongvidga kärlet med en kateter och sedan lämna ett såkallat stent kvar i kärlet som ett litet nät som håller det öppet. 


För att förebygga hjärtinfarkt kan du äta mindre kolseterol. Kolesterolet spelar en stor roll för att få åderförfettning, vilket i sin tur ökar risken för hjärtinfarkt. Även att motionera minskar risken att få en hjärtinfarkt. Om man tränar sänks blodtrycket och blodfettsbalansen blir bättre.  

onsdag 6 november 2013

"The end of the story"


Next day, a new message came. Emma was scared and didn’t want to open the text. At home, another message about hurting her came. Now it told her that they will hurt her really soon. Maybe today! And she was alone in the house! She felt it was enough. Emma picked up the phone and called her mother.
  • Hi darling! 
  • Mum, somenone is texting me messages. 
  • About what sweetie? 
  • About hurting me. They says that they know were I live, and they’re gonna hurt me. She started to cry. 
  • Don’t be afraid, Im coming home to you. See you in ten minutes. And she hung up. Well, she could be alone in ten minutes, she could do that. Then someone was knocking on the door. Emma held her breath and didn’t knew what she would do. Since she had no better ideas, Emma ran up on her room and locked the door. No sound came from the door. Then she heard her mother call her name.
  • Emma? 
  • Im here. 
  • What did you do up there? 
  • Someone was knocking on the door, and I got scared. 
  • Ok, but show me those messages now sweetie. Emma showed the messages to her mum, and she called the police. The messages stopped and Emma was not scared anymore.  

tisdag 5 november 2013

J'ai ète au Stockholm et Höganäs.
Je suis allé beaucoup la mer.
J'ai bu coca-cola au Stockholm.
J'ai regardè au la tèlè et la mer.

fredag 25 oktober 2013

Française


Un compte rendu du film ”ne le dis á personne”


Le personnage principal est:
Alexandre Beck. 
Il travaille comme un docteur. Alexandre est gentille. Il a poils marron. 
Margot
Elle est l’épouse d’Alexandre. Supposé être mort depuis la moitié du film. Elle a poils marron. 

Margot est assassiné. Le police penser il est Alexandre qui a tué son. Lorsque deux corps sont retrouvés dans la forêt où Margot a été assassiné soupçonné Alex. Pendant ce temps, Alex mystérieux email. Le police pour décrocher Alexandre, et il fuit. Il essaie de comprendre ce qui est arrivé à Margot. Il est constaté que le foie de Margot. 

tisdag 22 oktober 2013

Mitt faktablad om sjukdomar i matsmältningsorganen hittar du här

onsdag 2 oktober 2013

Lockie L


Lockie was crazy in love with Dot. He became a humandog. He weren’t nice to anyone, ecxept his girlfriend. Lockie forgot all the important things he were supposed to do. He forgot the meeting he and Egg had arranged about the river pollution. Egg went really dissapointed at Lockie. But he realizes it and he tried to change everything back.

By: Madde, Magda and Elin






måndag 2 september 2013

Svar- industriella revolutionen




  1. Att bönderna fick större åkrar att odla på, och att de inte var lika beroende av varandra. Det gjorde att det krävdes mindre arbetskraft och fler blev arbetslösa. De fick jobb i fabriker istället.
  2. Jag tror de först blev misstänksamma mot att det var något nytt, de visste ju inte hur det skulle funka. Men de blev nog också glada för de fick ju lättare att fixa sina åkrar och de kunde göra det själva. 
  3. Jorden får ”vila” ett år så att all näring inte försvinner ur jorden, så att jorden blir bördig igen. Det löstes senare ,med hjälp av klöver. Klövern tillförde näring till jorden, så jorden inte behövde ligga i träda.
  4. Skiftet, och att de kom på att med hjälp av klöver, som tillförde många näringsämnen, och det gjorde att halva jorden inte behövde ligga i träda. De kunde odla all jord varje år.
  5. Det kom från de rika storbönderna som var villiga att investera i nya industrier. 
  6. Det  fanns ull, järnmalm. Stenkol/koks som de senare använde för att smälta järnamalmen. Järnmalm. För den kan man göra mycket fler saker av. T ex verktyg som kunde användas i andra industrier. Stål, olja. Man kan göra mycket av dessa material. T ex bilar, plaster mm.
  7. För att efter skiftet var det lättare att sköta sin egen mark,och då var det många som blev arbetslösa. Dessutom delades byarnas allmänningar också, och det fanns folk som försörjde sig på dem, och då blev även de arbetslösa.
  8. Ångmaskinen. Den pumpade ut vatten ur gruvorna, och sedan kom man på att man kunde sätta den på en vagn, och då kom man på ångloket. Senare kom man även på att ångmaskinen kunde driva andra maskiner. Sen kom man på ångfartyget, vilket betydde mycket för resandet och kommunikationen. Spinnmaskiner,vävmaskiner gjorde tyg mycket snabbare än man någonsin gjort tidigare.
  9. Se förra om ångmaskinen. Datorer och internet är väldigt viktiga idag, idag har nästan alla hushåll en egen dator.
  10. För smittkoppor var dödligt på den tiden och de som överlevde dem fick ofta ärr eller blev blinda eller döva. 
  11. Urbaniseringen var när alla flyttade från landet  till städerna för att jobba i fabriker. I vissa länder pågår väl urbaniseringen i viss mängd fortfarande.
  12. Norrköping och Borås blev huvudorter för textilindustrin som blev större och större. I Sundsvall låg det ett betydande sågverk. Sågverken var viktiga för handeln.
  13. Kläder, skor, och olika verktyg som smeder gjorde.
  14. Det var inte säkert att jobba i fabrikerna. Maskiner var igång hela tiden och det var lätt att skda sig i dem. Dödsolyckor förekom. Man jobbade utan ventilation i dålig luft och i vissa fabriker var det dåliga kemikalier som man andades in. Man jobbade även 12-14 timmar om dagen.
  15. Antingen bodde man i ett rum och kök eller en järnspiselrum. Där var det bara ett rum med järnspis som värmekälla och plats för matlagning. Att bo så trångt, att ha så få rum.
  16. Det bra var utvecklingen, och att man fick bättre standard och att befolkningen ökade. Det dåliga var att för vissa blev det svårare, och fler sjukdomar utvecklades när människorna träffade varandra oftare, t ex smittkoppor och tuberkulos. T ex tuberkulos smittade genom luften. 
  17. Storbritannien hade kapital, storbönderna som finansierade. En marknad, t ex kolonier som var tvugna att köpa varor från Storbritannien, annan handel var förbjuden. De hade råvaror, t ex ull och järnmalm. De hade arbetskraft, efter skiftet blev många arbetslösa och då började de jobba i fabrikerna istället. De hade kunskap. Det var många som hade en viss utbildning i Storbritannien.
  18. Alla hade troligen fortfarande varit bönder, men som försökte industrialisera sitt land, eftersom nästan alla land idag har industrialiserats. 

onsdag 28 augusti 2013

Labbrapport


Förbränning av kol i syrgas                                                                               27/8 - 2013
                                                                                                                Madeleine   8A   
Hypotes:
Jag tror att vattnet kommer att bli surt i E-kolven.  

Material och kemikalier:
E-kolv + kork
Mortel
indikator
kolbit
syrgas
tång
värmeljus
Tändstickor

Riskanalys:
Alla ämnen var ofarliga. Eld innebär en viss risk. 

Utförande:
  1. Fyll E-kolven med syrgas och täpp igen med korken.
  2. Placera ett värmeljus i en mortel(morteln agerar ljushållare) och tänd ljuset. 
  3. Håll kolbiten i eldslågan tills kolbiten glöder.
  4. Släpp ner kolbiten i E-kolven och sätt på locket. 
  5. Låt den vara kvar tills kolen slutar glöda.
  6. Ta upp kolbiten och häll i lite vatten i E-kolven. 
  7. Tillsätt några droppar BTB i vattnet, sätt på locket och se vilken färg den antar.

Resultat:
BTB:n blev färgad gul, vilket betyder att vattnet blivit surt. 

Slutsats:
När kolen tar upp all syrgas i E-kolven bränner den det och bildar en ny gas som är sur. 

Felkällor:
Kan inte komma på något.

tisdag 27 augusti 2013

Labbrapport



Aktivt kol
20/8 2013                                                                                                 Av: Madeleine   8A

Material och kemikalier:
Bägare x 2
filterpapper
kolpulver
saft
tratt
glasstav

Riskanalys:
Vi använde ofarliga ämnen.

Utförande:
  1. Häll saft i en bägare och tillsätt några skedar kolpulver.
  2. Rör om med en glasstav.
  3. Vik filterpappret så det passar i tratten.
  4. Filtrera ner saftblandningen i en annan bägare genom tratten. 
  5. Se vad som händer med blandningen.

Resultat:
Saften blev färglös efter att man filtrerat bort kolpulvret.

Slutsats:
Kolpulvret tog bort färgämnena eller saften från vattnet. Kolen fångade upp saften/färgen i vattnet. 

Felkällor:
Om man hade kunnat smaka på saften efter att man filtrerat bort kolen skulle man kunna veta om kolen tog bort själva saften eller bara färgen i saften.

onsdag 21 augusti 2013

Lockie Leonard


Dear Diary.
I have moved in to a new city. It’s called Angelus. On the way we were stopped by a police. He were really suprised when he realized that dad is he’s new chief. He showed the way to our house. The house is in a swamp. Great. It’s like a house that you read about in spooky stories. It smells like wet dog and like when Philip has wet his bed in our room. Philip and I share one room. 
The only thing that is good about this is that the waves here on the beach are awesome for surfing. I met a new boy. His name is Egg, he seems nice. 

Well, first day in school. I went there to get inscribed. And seriously, I met the most beautiful girl I ever have seen. But I said a false name, and I couldn’t talk. I even forgot how to say dad! That was so embarrassing! I can’t talk to her again. Well, I have to stop. First real day in school tomorrow. 

måndag 3 juni 2013

Bokrecension

Fakta

Titel: Mycket mer än så
Författare: Sarah Dessen

Beskrivning av huvudpersonen: Auden är huvudpersonen. Hon är en sjuttonårig tjej som har varit studieinriktad hela sitt liv. Hon kämpar hårt för att få sin mamma uppmärksamma henne. Auden har en storebror som heter Hollis. Hennes föräldrar är skilda och hennes pappa har en ny familj. Auden har svårt att förstå sig på tjejer i sin egen ålder då hon aldrig varit med socialt på t ex fester eller utflykter. Hon har inte sovit en hel natt sen hennes föräldrar började bråka på kvällarna.

Sammanfattning:
Auden åker för att hälsa på sin pappa, hans nya fru Heidi och deras nyfödda dotter Thisbe över sommaren. Hon finner sig tycka om sin översvallande styvmamma. Hon får nya vänner som hjälper henne att förstå sig på tjejers sätt att vara. Hon träffar även Eli som inte heller sover på nätterna. Tillsammans tar de igen allt som Auden missat under sin barndom, som att t ex bowla. Men sedan går allt snett. Heidi och pappa kommer inte överens och en dag möter Auden honom i dörren, påväg ut för att bo på hotell medan de kommer överens om vad de ska göra. Thisbe vill aldrig sluta gråta, och hon blir ovän med sin mamma.

Sammankoppling:
Jag har läst en senare bok av Sarah Dessen där Heidi och Thisbe dyker upp igen. Alla Sarah Dessens böcker är baserade på en 17 årig tjej som inte är som alla andra. Deras liv är alltid trassliga och de skiljer sig från det "normala" samhället.

Analys

Typ av bok: Ungdomsbok
Perspektiv: Berättas ur Jag-perspektiv.
Kronologisk ordning: Det finns tillbakablickar men för det mesta följer boken den kronologiska ordningen.

Inledning:
Auden blir trött bara hon ser mejlet från Heidi. Hon vill absolut inte åka till henne och pappa över sommaren. Hon ska förbereda sig för College. Hela hennes liv har hon varit studieinriktad. Hon fick aldrig någon egentlig barndom. Hennes livliga storebror Hollis tröttade ut hennes föräldrar. Hon var alltid den som följde med i sina föräldrars kölvatten. leksaker fanns det aldrig någon egentlig tid till. Men böcker finns det ordentligt om. Det gör att hon inte förstår sig på de i sin egen ålder. Sedan börjar föräldrarna bråka på kvällarna. En kväll bestämmer sig Auden för att inte somna och då får hon höra allt vad de grälar om. Snart skiljer de sig.
Men sedan får hon en fotoram av sin bror som är ute och reser, där det står SKÖNA TIDER. Då bestämmer sig Auden för att hon vill ha miljöombyte, och accepterar inbjudan till att tillbringa sommaren med sin pappa, Heidi och den nyfödda Thisbe.

Avslutning:

Syntes:
Auden går på college, tillbringar somrar och andra lov hos sin pappa och hans familj och även sin mamma. Maggie, Leah och Esther behåller hon som sina bästa vänner.

Värderingar

Vad jag tycker om boken:
Jag tycker boken är bra. Det är en annorlunda tillvaro som beskrivs i boken. Jag kan halvt känna igen mig i den. Det är en spännande bok som inte är förutsägbar.

Vem skulle jag rekommendera den till?
Jag tror den är mest lämplig för tjejer. För den handlar mycket om att kunna hitta vem man är

fredag 24 maj 2013

Some/Any


Some eller any?        Lite,någon,något,några


Someone/anyone 
Somebody/anybody      Någon(personer)

Something/anything  Något(saker)
Somewhere/anywhere Någonstans(platser)

Reglerna för Some/any gäller även för orden ovan.

I have some tea for you

I positiva meningar används SOME. 
Frågor som är erbjudande används även SOME

I Can’t see any horse.

Ord med ANY används i nekande betydelse-ofta finns not med. 
Används även i frågor som inte är erbjudande. 

onsdag 22 maj 2013

Labbrapport-Elektromagnet

Uppgift: Skapa en elektromagnet.

Syfte: Att förstå hur en elektromagnet fungerar.

Material: Gem, grov skruv, sladd, batteri

Utförande:
1. Linda sladden runt skruven. 
2. Håll sladdens ändar mot varsin sida av batteriet. 
3. För gemet mot skruven.
4. Se om den är magnetisk.
Reslutat:
Skruven blev magnetisk när strömmen var på. När strömmen var av var den inte magnetisk. 

Felkällor/förbättringar:    

Slutsat: Elektromagneter fungerar bara med ström på.

Frågor NO


  1. A) Hur kan en magnet vara magnetisk? B) Hur gör man ickemagnetiska saker magnetiska? T ex en sax?
  2. Vem uppfann batteriet? 
  3. A) Hur blir blixtar till? B) Hur gör man för att blixten inte ska slå ner i höga byggnader? 
  4. A) Varför går säkringen om du har igång för många elektriska föremål? B) Vad är en jordfeldsbrytare bra för?

onsdag 8 maj 2013

Svenska uppsats-språk


Många säger att språket är en del av ens identitet. Jag håller med för att man talar olika dialakter, ingår i olika sociolekter och talar kanske t ex slang eller har mycket svordomar i sitt språk. Vi har även olika kroppspråk. 

Man väljer mycket själv hur man vill använda sitt språk. Ungdomar använder mycket slang och chattspråk. Vi skriver t ex Vgd eller dd. Det är två exempel på förkortningar. Det ska gå så snabbt så möjligt att skriva när man chattar. 

Jag själv använder nog ofta slang utan att jag tänker på det för att jag är så van vid det. Vi har slang för att det gör att man kan säga något på ett ”enklare” sätt eller för att det går snabbare. Om man pratar slang på en arbetsplats kallas det istället för jargong. Men det finns en grundregel; Slang är inte accepterat i vårdat språk och förekommer sällan eller aldrig i skriftspråk.

Man har även olika ord för olika saker i olika dialekter. Som i stockholmskan använder de ordet ”bulle” för taxi. Det finns många olika dialekter i svenskan. Jag tror inte man märker sin egen dialekt så mycket. På vissa ord som är lite mer överdrivna i sin dialekt kanske man märker det om någon skulle påpeka det. Men jag tror inte man märker när man pratar sin dialekt annars. Dialekterna är olika i olika områden. Som i Skåne pratar man skånska. Jag själv vet inte om jag pratar någon dialekt, men jag antar att jag har lite olika ord frå olika dialekter, efter som min mamma och pappa kommer från olika platser i landet, och mormor och morfar från andra platser i Sverige. Jag har väl lite en blandning. Det är vanligt att det är så i Sverige idag. Att man inte har en helt ”ren” dialekt. Förr i tiden flyttade man inte så mycket och då ”stannade” dialekterna på den platsen. Men nu för tiden flyttar vi ofta, och tar med oss vår gamla dialekt och samtidigt tar upp lite av den nya dialekten på det nya stället. Det går inte att träna bort sin dialekt helt. När man får upplever äkta känslor som sorg eller glädje pratar man sin dialekt. Det finns idag en ”dialekt” som kallas Rikssvenska, och den har ingen dialekt alls.

Det finns även sociolekter. Det är de speciella ord som man använder inom en speciell grupp. Jag går på tennis, och jag tänker inte på att andra inte förstår de ord jag använder inom tennisen. Som jag skulle berätta en sak för en kompis om tennisen, och då använde jag de orden som jag använder inom den sociolekten, och hon förstod ingenting. Men om jag skulle pratat med någon från min tennis, som t ex min tränare skulle han förstå de orden och uttrycken jag använde. Sociolekter behöver inte bara vara på någon aktivitet, det kan vara inom en kompisgrupp i skolan. Som t ex ett ord som är helt meningslöst för oss andra, betyder något jätteroligt som bara de i den gruppen förstår. 

Man har en otrolig makt med språket. Ord kan såra en mest, det har nog alla upplevt någon gång. Man kan använda så kallade Härskartekniker. Det går ut på att man använder sitt språk för att få makt över andra. Det finns en mängd olika härskartekniker. T ex komplimangmetoden eller uteslutningsmetoden. Komplimangmetoden har jag hört några gånger, men inte illa menat då. Som min mormor sagt åt mig att jag kunde hämta det för att jag är snabbare, men det var när jag var liten, och jag tror inte hon var ute efter att kränka mig. Komplimangmetoden är att man ber någon göra det och lägger in en komplimang i meningen. T ex ”Du som är så snabb kan väl hämta en bok till mig också”. Om det inte upprepas är det inte så farligt, men om det blir en vana är det en härskarteknik. Då kränker man den personen. 
Uteslutningsmetoden är att man utesluter en person ur sammanhanget. Dess åsikter är inte lika viktiga och de låter inte personen ta plats i gruppen. Jag har varit i samma situation, både den i gruppen och den som är utesluten. Men jag brukar alltid få dåligt samvete när jag märker att vi har uteslutit någon ur gruppen. När jag själv var utesluten brukade jag mest gå därifrån och vara ensam. När det händer märker man inte så mycket av det, men nu när vi fått lära oss om härskartekniker kan man helt plötsligt komma på att i vissa situationer användes någon av dessa tekniker. Förhoppningsvis blir vi mer uppmärksamma på härskarteknikerna.  

Svordomar används ofta mycket idag. Jag själv svär inte, men mina bröder svär mycket. Många i klassen svär också. De ”första” svordomarna handlade om Djävulen och helvetet. Förr i tiden trodde man mycket strängare på Gud och Djävulen. Då var de fula orden sådana som hade att göra med Djävulen och helvetet där han bodde. Det sades att om man svor hamnade man i helvetet när man dog. Nu har vi fått fler svordomar ”importerade” från andra platser. Som t ex könsord. 

När man vill förstärka något man säger använder man sitt kroppspråk. Jag tänker inte på att jag använder mitt kroppspåk på något speciellt sätt. Om jag tänker på det kan jag komma fram till att vi använder vårt kroppspråk i princip hela tiden. Man använder det även omedvetet, som att man höjer lite på ögonbryen när man hälsar på någon. Det tänker vi inte på att vi gör. Men man kan också använda sitt kroppspråk för att få någon annan att tänka på det vi vill. Som om man har olika alternativ, t ex som ett berg eller en stad, så kan man bilda ett berg med händerna, så kommer man ihåg det bättre och svarar ett berg.  

Avslutningsvis skulle jag säga att språket är en viktig del av ens identitet.

onsdag 17 april 2013

NO-Labbrapport-celler


Laboration 8/4-13

Uppgift: Studera en djurcell

Syfte: Se hur en djurcell ser ut

Material: Mikroskop, celler, objektglas,täckglas metylenblått, tändsticka

Utförande: 
  1. Skrapa på insidan av kinden med en tändsticka. 
  2. Lägg saliven på ett objektglas och häll på metylenblått. Lägg ett täckglas över.
  3. Lägg objektglaset i mikroskopet.
  4. Studera cellerna.

Resultat: 


Vi kunde se cellerna och cellens cellkärna. 
                                                                                                                                                      
Slutsats:                                                                                                                                   Bilderna är tagna av: joha88 och Lydia

Djur och växtceller ser olika ut.



fredag 1 mars 2013

My illustration


Bookcircle


Discussionsleader
  1. Why does Shay’s dad leave them, and when did he say he would be back?   
  2. Why does Shay keep Ruth out from what she did?
  3. What does Ruth feel about Shays home?
  4.  -
  5. Why are the girls vandalize the shop?

tisdag 12 februari 2013

Bookcircle


Summary: 
Shay tells Ruth to do her homework. She even tells Karina to get off. Karina says to Ruth that she will join Amie’s gang. But she doesen’t. In her diary Shay writes about her mum and dad. She writes that they are vampirre and The invisible man. Maybe she’s telling the truth? She also write about that she will leave the school. But why? 
Then Ruth goes on with her homework, but her mum wants her to do stuff. Shay tells her tahat she can go to the library, and they go over there. Ruth likes it, but her mum doesen’t like it. She says that her dad can’t make everything by himself. But, afterall, she can go to the library. Ruth’s mum say to her that she can invite Shay for tea on Saturday. She want to meet ”one of the new friends”. They having fun on Saturday, and Shay invite Ruth to her house on the Saturday. Ruth say yes. Shay’s house is big and very clean.  They meet Shay’s mother, and she’s pale and look like a fotomodel. They eat a lot of junk-food, and Shay’s mother doesen’t like when Shay etaing that. 

Character: Ruth Spicer

Ruth is an ambitious girl. She do her homework,unlike the rest in her class. Rtuh doesen’t like to go to school, but when Shay comes and ”protect” her, she likes it a bit more. She have two sisters that she is kalling the Terrible Two, and a little brother. She thinks that her brother and sisters are very spolied. Everybody calls Ruth Nerd,Geek and names like that. Ruth is  very responsible, and she don’t wan’t to hurt someones feelings. She is shy, and she doesen’t like to say what se thinks. Ruth tries to be like anybody else, but she fails. She begins to have more confidence when Shay is with her. 

tisdag 5 februari 2013

Bookcircle


English homework.

Creativconnector:

On page 36 when the class had an homework about write a text about the Night Sky. Ruth felt so clever when she wrote it, but when her teacher read it out loud, she just felt stupid. 
I have read about a similiar opportunity. First he felt so clever when he wrote the text. But when he read it again he didn’t felt so clever about it. 
It’s the same situation. Ruth felt clever and proud about it. But when she heard it agai, she just felt stupid. Just like that boy who wrote the text.



Wordfinder:
wailing   - Klagande        
solemn -  högtidlig
wiping    - Torka
frequently   - Ofta
occasionally - ibland
clenching  - knyta
rancid   -härsken
rejecting - avvisa
twitched  - ryckte
dysfunctional  - Dysfunktionella
encouragement  - uppmuntran
chalk   - krita
supercilious  - högdragen
insignificant - obetydlig
imagery - bildspråk
cringe  - krypa
swivelling  - svängbara
sobbing  - snyftade 
surgeon  - kirurg
crammed  - proppfull

måndag 28 januari 2013

English homework

This is the gum Jim bought.

English homework


Questions to the text:

Positiv: why does Jim like school? 

Negativ: What does Jim think about school in the beginning?

Facts: What’s the name of the girl in Jim’s class?

Feelings: What does the houskeeper Amy do when she have left Jim in school? 

Creativ: What does Ernest say about his gum, when Jim ask him what he is chewing?

söndag 27 januari 2013

Laborationsrapport


Laboration vecka 3. Mät pH-värde i munnen. 

Syfte: Lära sig att mäta pH och veta vad som händer med pH värdet i munnen när vi äter och dricker. 

Uppgift: Mäta pH-värdet i munnen före och efter förtäring och efter att ha använt tandkräm.

Hypotes: pH-värdet förändras beroende på vad man äter. Det blir susrare när man äter och dricker. När man använt tandkräm blir det mer neutralt/basiskt. 

Utförande
  1. Mät pH i munnen.               
  2. Ät en godisbit, drick juice
  3. Mät pH-värdet i munnen.
  4. Skölj med tandkräm
  5. mät pH värdet i munnen. 



Resultat
pH: (Lydia är försöksperson) 
  1. pH i munnen: 8
  2. pH efter godisbit: 9
  3. pH efter användning av tandkräm: 9 

Det blev mer basiskt när hon åt godiset, men pH-värdet förändrades inte efter att hon använt tandkrämen.


Slutsats:
Jag trodde att det skulle bli surare i munnen, men det blev det konstigt nog inte. När hon använt tandkrämen blev det lite mer basiskt än första gången hon mätte.  
pH-värdet i munnen, ska helst vara pH 7. Vid förtäring blir det surare --> man får lättare hål i tänderna. Tandkräm och saliv neutraliserar. Människor som har svagt basisk saliv har svårare att få hål i tänderna. De som har surare saliv får lättare hål i tänderna. Innan man ska äta produceras det mer saliv för att kroppen ”förbereder” sig för att neutralisera det man ätit.
 Felkällor/förbättringar:
Vi åt innan, vi åt lunch, det påverkar pH-värdet. Man skulle kanske ätit mer av godiset eller juicen, så att det riktigt blev det pH-värdet i hela munnen. 

tisdag 22 januari 2013

Läxförhör V 4.


Problem: 
Ingen i Frankrike kan lista ut vad det är som plågar haven, och varelsen är så otroligt snabb att det nästan är omöjligt att finna den och döda den. 
Pierre Arronax blir medtagen på båten Abraham Lincoln för att försöka hitta vidundret. När de väl hittar det blir Proffessor Aronnax knuffad ner i havet av vidundret. Han, hans betjänt och Ned Land blir tillfångatagna av människorna som finns i vidundret som visar sig vara en ubåt. De vill ta sig därifrån men kan inte, Kapten Nemo vill inte att någon människa ska få veta om hans ubåt. 

Senare i boken...
Ubåten Nautilus har blivit instängd i en isgrotta och luften börjar ta slut. Kapten Nemo kan inte få ut Nautilus därifrån och fastän alla hackar så mycket de kan för att få ut henne därifrån kan de inte. Det finns då två alternativ på död. Antingen att bli krossade, eller att kvävas. Men tillslut lyckas de ändå få ut Nautilius, och det precis när det är slut på syre. De lyckas komma upp på ytan och hämta mer luft. 

Huvudpersonens roll:

Pierre Arronax gör inte så mycket när problemet uppstår, eftersom det för det mesta är Kapten Nemo som löser allt.  

Summary-the empty school



The three pupils Meg,her twinbrother Martin and Megs bestfriend are in school. They have an awful morning, and the teachers gaved them 30 minutes extras on the dinnerbreak. But when it’s time to get in to school again, they can’t hear the bell. And when they look in to the school, there’s no one there! The three childrens are looking everywhere, but they can’t find the teachers! It’s scary, cause they have left half-eaten food and half-drunken coffee. Not even the Head Master is there! And the clock has stopped at half-past two, it was that time it all started. At last, they call the police.

torsdag 17 januari 2013

Franska läxa


Moi

Je m’appelle Madeleine. J’ai treize ans. Ma coleur des yeux est bleu. Je viens de Suéde. Mon animal favori est chien et cochon d’Inde. Je préfére rouge, bleu et rose. Les sport que j’aime tennis. J’adore le tennis! Mes repas favori est tacos. Mon livre préfére est Harry Potter et Twilight.  

Dans ma famille il y a cinq personnes. Ma mére, mon pére et mes deux fréres, Rikard et Andreas. 

onsdag 9 januari 2013


Nyårsfirande i olika tider.

  1. 25 December
  2. 1549
  3. Av romarna
  4. Man skulle tjäna mycket pengar
  5. 1500-talet

1. 1 Januari
2. 1 Januari, 14 Oktober, 25 December
3.  För att deras tenn har blivit krusigt, och det betyder att de kommer bli rika, enligt gammal tro.
4. C, att äta mindre än vanligt.
5. Romarna festade väldigt mycket under nyår.
6. De spådde i tenn.
7. Man åt ett äpple på morgonen, och man betalade inget den dagen.
8. A, man fördömde

  1. Att deras bästa häst springer bort eller att de kanske blir fattiga och får svälta under det året. 
  2. C, alla som tillhör den kristna kyrkan
  3. Nyår
  4. Traditioner, högtider, 
  5. Man började tidsräkna den 24-25 december förr i tiden.
  6. B, fakta
  7. Efter 
Av: Madeleine och Lydia