Aktivt kol
20/8 2013 Av: Madeleine 8A
Material och kemikalier:
Bägare x 2
filterpapper
kolpulver
saft
tratt
glasstav
Riskanalys:
Vi använde ofarliga ämnen.
Utförande:
- Häll saft i en bägare och tillsätt några skedar kolpulver.
- Rör om med en glasstav.
- Vik filterpappret så det passar i tratten.
- Filtrera ner saftblandningen i en annan bägare genom tratten.
- Se vad som händer med blandningen.
Resultat:
Saften blev färglös efter att man filtrerat bort kolpulvret.
Slutsats:
Kolpulvret tog bort färgämnena eller saften från vattnet. Kolen fångade upp saften/färgen i vattnet.
Felkällor:
Om man hade kunnat smaka på saften efter att man filtrerat bort kolen skulle man kunna veta om kolen tog bort själva saften eller bara färgen i saften.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar