Laborationsrapport
Uppgift:
Hur uppkommer ljus?
Varför ger olika ämnen olika spektrum?
Varför uppkommer olika typer av spektrum(linje-, band- och kontinuerligt spektrum)?
Vad används detta till?
Hypotes:
Jag tror att det är när elektronerna trängs och det blir en laddning mellan dem som lyser.
Jag tror att olika ämnen släpper igenom ljuset på olika sätt.
Ljuset bryts på olika sätt tror jag, och då ändras spektrumet.
Jag tror att det ger större förståelse för ljuset omkring oss.
Materiel:
lysrör med olika sorters gaser, glödlampa, högspänningskälla, stativ, spektroskop, färgpennor
Utförande:
1. Använd ett spektroskop och titta på en glödlampa. Rita av spektrumet. Gör likadant med ett lysrör. Jämför utseendet på dem. Vad kan det vara som är orsaken?
2. Titta på lysrören med olika sorters gaser och rita av dess spektrum. Varför blir de olika?
Resultat:
Slutsats:
Jag hade uppenbarligen helt fel i min hypotes. Jag tänkte nog hur ljuset såg ut genom olika ämnen, men det stämde inte överens denhär gången. Detsamma gäller de andra frågorna också. Vad är då svaren på frågorna?
Hur uppkommer ljus: Ibland dras elektronerna i en atom ut i en annan bana runt kärnan, alltså hoppar den ut från ett skal till ett längre ut. Men eketronerna vill vara i den närmaste banan som de kan, och då hoppar de in mot kärnan igen. När elektronerna/elektronen hoppar in mot kärnan sänder den ut ett ”ljuspaket”. Det kan vi se.
Varför ger olika ämnen olika spektrum: Olika långa hopp för elektronerna ger olika färg på ljuset som sänds ut. Inget ämen är det andra likt, och därför har alla varsitt spektrum. Det är bara vissa färger som är möjliga, alltså kan vi alltid identifiera dem med deras spektrum.
Varför uppkommer olika typer av spektrum: När det är ett linjespektrum hoppar elektronerna på ett speciellt sätt. Men när det är bandspektrum så bildar atomerna molekyler, och då flyter färgerna in i varandra istället för att bli smala streck. Elektronerna är fritt rörliga i ett bandspektrum.
Anledningen till att det finns olika sorters spektrum är alltså att elektronerna uppför sig annorlunda beroende på vilket ämne de är.
Vad används detta till: Man använder spektrum för att fastställa vilket ämne som saker består av. T ex inom astronomi.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar