tisdag 12 november 2013

Hjärtinfarkt

Hjärtinfarkt är en sjukdom som drabbar hjärtat. Det händer när kranskrälen, som forslar blod till hjärtat, blir åderförkalkade, eller åderförfettade. Då blir det svårare för blodet att komma fram och hjärtat börjar arbeta sämre. Tillslut bildas en propp i kranskärlen, och blodet kan inte komma fram till härtat och då dör en del av det. 

Symtomen på att du håller på att få en hjärtinfarkt är att du har bröstsmärta, och är oftast, men inte alltid, det tydligaste symtomet. Smärtan kan även stråla ut i t ex armarna,magen,ryggen,halsen,nacken eller käkarna. Smärtan sitter i under minst femton minuter och under tiden kan man samtidigt känna sig illamående,kallsvettig, yr eller får andnöd. Man känner sig ofta mycket rädd och har ångest. 

Om du har fått en hjärtinfarkt startas hjärtat igång med en defribillator. Sedan kan man ge den drabbade medicin som är t ex blodtunnande, dels med att ballongvidga kärlet med en kateter och sedan lämna ett såkallat stent kvar i kärlet som ett litet nät som håller det öppet. 


För att förebygga hjärtinfarkt kan du äta mindre kolseterol. Kolesterolet spelar en stor roll för att få åderförfettning, vilket i sin tur ökar risken för hjärtinfarkt. Även att motionera minskar risken att få en hjärtinfarkt. Om man tränar sänks blodtrycket och blodfettsbalansen blir bättre.  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar