söndag 27 januari 2013

Laborationsrapport


Laboration vecka 3. Mät pH-värde i munnen. 

Syfte: Lära sig att mäta pH och veta vad som händer med pH värdet i munnen när vi äter och dricker. 

Uppgift: Mäta pH-värdet i munnen före och efter förtäring och efter att ha använt tandkräm.

Hypotes: pH-värdet förändras beroende på vad man äter. Det blir susrare när man äter och dricker. När man använt tandkräm blir det mer neutralt/basiskt. 

Utförande
  1. Mät pH i munnen.               
  2. Ät en godisbit, drick juice
  3. Mät pH-värdet i munnen.
  4. Skölj med tandkräm
  5. mät pH värdet i munnen. 



Resultat
pH: (Lydia är försöksperson) 
  1. pH i munnen: 8
  2. pH efter godisbit: 9
  3. pH efter användning av tandkräm: 9 

Det blev mer basiskt när hon åt godiset, men pH-värdet förändrades inte efter att hon använt tandkrämen.


Slutsats:
Jag trodde att det skulle bli surare i munnen, men det blev det konstigt nog inte. När hon använt tandkrämen blev det lite mer basiskt än första gången hon mätte.  
pH-värdet i munnen, ska helst vara pH 7. Vid förtäring blir det surare --> man får lättare hål i tänderna. Tandkräm och saliv neutraliserar. Människor som har svagt basisk saliv har svårare att få hål i tänderna. De som har surare saliv får lättare hål i tänderna. Innan man ska äta produceras det mer saliv för att kroppen ”förbereder” sig för att neutralisera det man ätit.
 Felkällor/förbättringar:
Vi åt innan, vi åt lunch, det påverkar pH-värdet. Man skulle kanske ätit mer av godiset eller juicen, så att det riktigt blev det pH-värdet i hela munnen. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar